Допълнителна информация

Как Работи?   -> Фазови Промени Или Фазови Преходи

Принципът на работа, за разлика от всички други системи за защита от слана, които не се основават на повишаване на температурата над критичните стойности, е на фазовия преход. Или в този случай чрез контролиране на формирането на скреж. Където се използват нашите машини, ние забелязваме значите

лно по-ниско образуване на скреж. Всички знаем, че скрежът е най-големият враг за цветята и пъпките. Но има начин да се използва врагът за защита.

Трансформирането на пара в скреж се нарича десублимиране или отлагане и освобождава много енергия. Тази енергия се прехвърля в заобикалящата я среда, в този случай околния въздух, но преди всичко в самите листа и цветя. Знаем, че точно скрежът, е който обикновено причинява повечето щети. Това е така, защото ледените кристали извличат енергия и влажност от цветето. Без защита, слоят от скреж ще се увеличи и в крайна сметка причинява щети от дехидратация и охлаждане.

Но не и с нашата система. Тъй като преминаваме с поток от горещ въздух, на всеки 7 до 10 минути, част от леда се изпарява (нарича се сублимиране) и остатъкът от леда получава енергия от преминаващият въздух. Колкото по-висока е влажността, толкова повече енергия се прехвърля. След няколко минути въздухът се охлажда отново, относителната влажност се увеличава и се образува нова скреж. Това освобождава отново енергия и дава отново енергия на цветята. Това ни позволява да създадем оптимална защита само с частица от енергията, която е необходима на други системи.

Ние вярваме, че е много важно да знаете какво може да очаквате от нашите машини ( Frostbuster и FrostGuard ). Какво можем да защитим, какво не? До какви температури работи? За какъв вид плодове?

На първо място, трябва да се направи разграничение между цветя и плодове. По-лесно е да се защитят цветята, отколкото да се защитят малките плодове. Колкото по-големи са плодовете, толкова по-трудно се защитават. Добре е да се знае: повечето щети от слана се случват при цветята.

Друг много определящ фактор е относителната влажност на въздуха (RH). По време на нощна слана, RH е обикновено висока, много висока. Това причинява бяло замръзване или скреж. И това е най-вече причината за щетите. Нашите машини работят по-добре с висока RH и след това с ниска RH. Или, колкото по-голям риск (причинен от RH), толкова по-добри са резултатите. От друга страна, резултатите може да са лоши, когато RH остава под 85%.  Добре е да се знае: RH е по-висока от 95% по време на повечето студове.

Освен това има различия между всички видове плодове, лозя и т. н.

Да не забравяме дължината на периода на слана: когато слана от-5 ° c трае 4 часа, щетите ще бъдат по-малко в сравнение със слана от-4 °, която трае 10 часа.

Също така вятърът е опасен фактор. Повечето системи не работят при вятър. Нашите машини все пак ще дадат положителен резултат, ако вятърът не е твърде силен.

Всяка година и по целия свят фермерите имат сериозни загуби заради студове. Повече от 90% от всички щети са причинени от слана по цветята с температури между-2 и-5 ° c, и с относителна влажност на въздуха по-висока от 95%. Което означава, че можем да осигурим добра защита в повече от 90% от случаите. Не можем да гарантираме 100% защита по всяко време. Никой или никаква защитна система не може. Сега и тогава, метеорологичните условия са екстремни и без значение какво правите, щетите са неизбежни. Въпреки това, успеваемост от минимум 90%, със система, която има по-малко недостатъци от други, е по-благоприятна за околната среда и преди всичко, е по-евтина за употреба и покупка…не е лоша, никак даже.

Повечето системи за защита имат много недостатъци. Никой друг не може да ви предложи подобни резултати като нашите, с минимални недостатъци в същото време. Освен това, нашите машини могат да подобрят плодоотдаването.

Поради всички тези причини можем да кажем, че имаме най-добрата система за защита на пазара.

На следващата страница – ограничения за защита – можете да намерите таблица, която ви показва какво може да очаквате от нашите системи за защита.

Друга страница – подобряване на плодоотдаването – показва как можете да използвате нашите машини за подобряване на качеството на плодовете.

Температурите в таблицата по-долу са минималните температури, при които нашите машини все още имат добри резултати. Данните в таблицата по-долу не са “абсолютни” стойности. Ние редовно приспособяваме тези стойности въз основа на нови преживявания от нашите клиенти и от някои изследователски центрове.

* = Капацитетът на една машина за вятър зависи много от температурата, евентуалното използване на допълнителна отоплителна система, температурата на дърветата и, разбира се, качеството на инверсния слой. Защитената зона от нашата вятърна машина варира между 2 и 4 хектара при-5 ° c и 6 до 7 хектара при-3 ° c. В случай на отрицателна инверсия, машината за вятър не трябва да се използва, защото тя ще създаде още повече щети.

** = зависи много от фенологичния стадий на растенията: колкото по-малки пъпки, толкова по-трудно е да се предпази. Съветваме ви да комбинирате Frostbuster И FrostGuard с парафинови свещи, със сигурност в стадия на поява на пъпки или първите листа.

*** = също в зависимост от вида на плодовете, размера на плодовете, влажността, вятъра. Малките плодове са много трудни за защита.

**** = в случай на вятърно замръзване или комбинация от вятър и слана, винаги слагайте парафинови свещи около района, който трябва да бъде защитен.

****** = Поставете парафинови свещи от страната на вятъра, за да се подобрят резултатите, със сигурност при FrostGuard .

Правилното използване на Frostbuster и FrostGuard е много важно,за да се постигнат добри резултати. Ето защо, ние даваме някои насоки, които, когато се следват, ще подобрят резултатите.

Кога да започнем?

Много е важно нашите машини да бъдат включени навреме. Те трябва да бъдат включени преди температурата да спадне под 0 ° c. Затова препоръчваме да започнете от + 0,5 ° c (мокра температура). Това е причината да зададете температурата на алармата на нашата система на + 0,5 ° c за сензора за мокри пъпки.

Температура на горелката?

Температурата на издухвания въздух трябва да бъде около 80 до 85 ° c. Важно е да не надвишавате 90 ° c. Особено в лозята и когато влажността е ниска (< 80%), тогава е добре да работите с по-ниска температура (70 до 80 °C).

Пропан газ.

Нашите машини работят само с пропан газ. Бутилките с бутан ще замръзнат. Също така не може да се използва ВНГ. ВНГ (или GPL, LP Gas) означава втечнен нефтен газ и е предимно смес от пропан и бутан газ. Тъй като съдържа твърде много бутан, ще замръзне. Винаги отваряйте всички газови бутилки, защото в противен случай консумацията на бутилка е твърде голяма и дори бутилките с пропан ще замръзнат.

Насоки за Frostbuster

 • Трябва да карате по маршрут през овощната градина, който не трае повече от 10 минути. (между 7 и 10 е идеален) Ако интервалите между откъсите са по-кратки от 7 минути, резултатите ще бъдат по-малко. Знаем, че звучи странно, но тестовете ясно показаха това.
 • Идеалното разстояние между откъсите в редиците е между 60 и 90 метра. Важно е тези разстояния да се спазват. Интуицията ни казва, че превръщането на тези разстояния в по-къси би увеличило ефективността. Но това е обратното и резултатите може да са по-малко.
 • Ако трябва да смените газовите бутилки, уверете се, че това не трае повече от 10 минути. Ето защо, ние съветваме двама души да присъстват за смяна на бутилките.
 • Не подменяйте газовите бутилки точно преди изгрев слънце. Това е най-студеният момент в нощта, в който не можете да си позволите да стоите на място. Ако забележите, че ще трябва да смените бутилките в този момент, спрете 1 час преди това и направете смяната 1 час по-рано.
 • Ние също така съветваме, че имате 2 шофьори, които да могат да се редуват.
 • Уверете се, че имате резервни бутилки пропан газ, и че те се съхраняват в овощната градина, където имате нужда от тях. Избягвайте допълнително шофиране, за да бъде направена смяната на газовите бутилки възможно най-бързо. Съхранявайте бутилките вертикално. Ако ги съхранявате хоризонтално и ги поставите вертикално в машината и започнете да ги използвате веднага, мръсотията може да навлезе в газовата система и може да причини задръствания в газовата верига.
 • Ако имате Frostbuster и не сте получили схема с идеалнатия маршрут за шофиране, или имате съмнения за това, моля, изпратете ни карта на вашата овощна градина и ние ще пресметнем за вас идеалната схема.

Насоки за FrostGuard .

 • Капацитетът на FrostGuard зависи много от плътността на растенията. Например: в овощни градини, където дърветата са засадени 5 х 5 м, можем да защитим около 1 хектар. В овощни градини, където дърветата са засадени 3, 3 х 0,5 м, защитената повърхност ще бъде приблизително 0,6 до 0,7 хектара.
 • Ако сложите повече машини в една овощна градина, разстоянието между машините ще зависи и от плътността на растенията. Ако имате FrostGuards и не сте получили схема с идеалното позициониране, или имате съмнения за това, моля, изпратете ни карта на вашата овощна градина и ние ще пресметнем за вас идеалните позиции на машините.
 • Уверете се, че тревата е възможно най-ниска. Въздушната струя минава близо до земята. Ако тревата е твърде висока, тя ще забави въздушния поток и ще намали обхвата на машината. Друга причина да се държи тревата ниска е, че тя ще позволи на почвата да поеме по-голяма топлина от радиацията през деня. Това ще доведе до по-добро излъчване на топлина през нощта, така че температурите ще паднат по-малко през нощта.
 • Ако трябва да стартирате няколко машини и трябва да го направите сам, уверете се, че започвате навреме. Това отнема най-малко 5 минути на машина, така че ако трябва да се направи 12 машини, тя ще бъде един час, преди да стигнете до последния. Затова ви съветваме, че един човек трябва да започне не повече от 8 до 10 машини. (Решение за този проблем: система за автоматично стартиране. Оборудван с това, FrostGuard започва автоматично при достигане на зададена температура.)
 • Ако трябва да смените газовите бутилки, уверете се, че това не трае повече от 10 минути. Ето защо, ние съветваме двама души да присъстват за смяна на бутилките.
 • Не сменяйте газовите бутилки точно преди изгрев слънце. Това е най-студеният момент в нощта, в който не можете да си позволите машината да стои неподвижно. Ако забележите, че ще трябва да подмените бутилките в този момент, спрете 1 час преди това и направете смяната 1 час по-рано.
 • Уверете се, че имате резервни бутилки пропан газ, и че те се съхраняват в овощната градина, където имате нужда от тях. Съхранявайте бутилките вертикално. Ако ги съхранявате хоризонтално, сложите ги на стойката и започнете да ги използвате незабавно, мръсотията може да навлезе в газовата система и може да причини задръствания в газовата верига.

Нашите машини ( Frostbuster И FrostGuard ) са разработени за защита от слана. Някои от нашите клиенти са забелязали подобряване качеството на плодовете, когато са използвали машините по време на пълен цъфтеж. Така че това допълнително предимство е открито от интелигентни потребители по време на практика.

Междувременно, хората от изследователския център в Горсем (PCF) са направили няколко теста, за да видят какви резултати могат да получат, ако машините се използват за подобряване качеството на плодовете. С много положителни резултати.

Имаме клиенти с големи овощни градини (+ 100 ха), които купиха няколко Frostbuster за защита от слана и закупениха няколко допълнителни машини по-късно, само за да могат да ги използват във всички свои овощни градини за подобряване качеството на плодовете.

Как да използвате Frostbuster И FrostGuard за подобряване качеството на плодовете?

FrostGuard : просто стартирайте машините в ранния следобед (13h00-14h00) и ги оставете да работят за 3 до 4 часа.

Frostbuster : Шофирайте с машината през овощната градина в ранния следобед (13h00-14h00) и преминете през всеки трети ред.

И в двата случая горелката не трябва да работи, когато метеорологичните условия са добри (сухи и топли). Само когато температурите са ниски и/или влажността е висока, по-добре е да стартирате машините с работеща горелка.

Защитата от слана с нашите Frostbuster и FrostGuard е нова и революционна система. От 2001., когато Frostbuster беше пуснат на Европейския пазар, бяха направени тестове и бяха анализирани резултатите. Беше лесно да се установи, че машината е много ефективна, но беше трудно да се разбере защо това е така.

Повечето учени първо обръщат внимание на инвестираната енергия от нашата система. Въз основа на това, те заключават, че системата ни не може да работи. Това е така, защото всички други системи за защита от слана се базират на повишаване на температурата над критичните стойности. И това изисква огромен енергиен ресурс. Тъй като използваме само частица от тази енергия, повечето хора ще кажат, че енергийният поток е твърде нисък и че е невъзможно да се създаде добра защита от слана с толкова малко енергия.

Но практиката доказа, че тези хора грешат. Така че трябва да има и друго обяснение защо нашите системи са толкова ефективни, използвайки толкова малко инвестирана енергия.

Нека да разгледаме някои факти и опити.

Факти

 • Потокът на горещия въздух на нашите машини минава и осигурява енергия, където е необходимо: на цветята и пъпките.
 • Изходите на машините гарантират, че въздушният поток остава хоризонтален, доколкото е възможно.
 • Въздухът с висока влажност има повече латентна топлина (= енергия) от въздуха с ниска влажност (при същата температура).
 • Въздухът с висока влажност пренася повече топлина (= енергия) към заобикалящата го среда, отколкото сухият въздух.
 • Влажни цветя замръзват по-лесно от сухи цветя. Така че, ако можем да изсушим атмосферата, щетите ще бъдат по-малко. (влажно цвете замръзва при-2 ° c, сухо цвете замръзва при-5 ° c)

Резултати от тестове и от опита на нашите клиенти

 • Много е важно да включите машините, преди мократа температура да стане отрицателна.
 • Много е важно да включите машините, преди цветята и листата да са покрити със скреж.
 • Където използваме нашите машини, формирането на скреж в защитената овощна градина е по-малко в сравнение с незащитените територии.
 • Противоречие 1: необходимо е да се премине с машините на едно и също място с интервали между 7 и 10 минути. По този начин създаваме температурни колебания. При всяко минаване на машината, температурата се покачва и пада отново след няколко минути. Това колебание е важно. Направихме тестове, минавайки на всеки 2 до 3 минути на едно и също място, така че инвестираме 3 пъти повече енергия и недопускаме температурата да спадне между обиколките. Така че да няма колебания. Резултат: цветята не са били защитени толкова добре, колкото при преминаването на всеки 10 минути. Това беше и за нас пълна изненада, но практиката показа много ясно, че резултатите са много по-добри, ако температурата може да слезе с 2 градуса. Защо? Ще видим това по-късно.
 • Противоречие 2: обикновено рискът от щети, дължащи се на замръзване, ще бъде по-голям, когато влажността на въздуха е висока. Когато използваме нашите машини, виждаме, че резултатите са по-добри, когато влажността е висока и се влошава, когато влажността стане много ниска. Така че, като цяло, колкото по-голям е рискът, толкова по-добре работят нашите машини.
 • Противоречие 3: тестовете извършени в южната част на Франция показват, че по време на използването на Frostbuster , докато моментната температура става по-ниска от средната температура през 30-те предходни минути, то следващите 30 минути, влажността на въздуха спада едновременно, където обикновено трябва да се покачва.  (Вж. член на Жан-Франсоа Берммиес)

Въз основа на всички горепосочени факти, изводи, тестове и опит, ние разбрахме какво дава добри резултати.

Формирането на скреж освобождава енергия. Трансформацията на пара в скреж дава енергия. Тази енергия се прехвърля в заобикалящата я среда, в този случай околния въздух, но преди всичко в самите листа и цветя. Топлият въздушен поток на нашите машини, който минава на всеки 7 до 10 минути, дава енергия на леда. Част от леда се изпарява. След като околния въздух се охлади, се образува нова скреж, давайки отново енергия на цветята. Това обяснява защо се нуждаем от температурните колебания.

За да измерите температура, можем да измерим сухата пъпка или температурата на мократа пъпка. За защитата от слана, мократа температура е важна. Когато относителната влажност е 100%, мократа и сухата температура са равни. Колкото по-ниска е влажността, толкова по-голяма е разликата.

В таблицата по-долу показваме разликите между двете, в зависимост от влажността.

Горният ред (червен) показва сухата температура, лявата колона на RH (относителна влажност на въздуха). Черните числа в таблицата показват влажната температура.

Пример: суха температура от 0 ° c и RH от 50% водят до влажна температура от-2 до 9 ° c.